واپاشی ذره هیگز به کوارک‌ها سرانجام مشاهده شد!

2

محققان مدارک معتبری برای واپاشی ذره هیگز به کوارک‌ها پیدا کرده‌اند. آنها از مجموعه داده‌هایی استفاده کرده‌اند که در سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ در بزرگترین شتاب دهنده ذرات جهان، یعنی LHC و با استفاده از آشکارساز ATLAS جمع‌آوری شده بود. این خبر، چند روز پیش در سایت سرن، منتشر شد. با دیپ لوک همراه باشید…

گروه تحقیقاتی فرایبورگ به‌عنوان بخشی از پروژه ATLAS، در پیدا کردن شواهد معتبری از واپاشی ذره هیگز به کوارک مشارکت داشته‌اند. وایزر،رهبر گروه فرایبورگ می‌گوید:

شواهد قدرتمندی که نشان می‌دهد ذره هیگز به کوارک‌ها واپاشی می‌کند (همانطور که به‌وسیله نظریه پیش‌بینی شده بود)، تکه‌ی دیگری از پازل این ذره را ارائه می‌کند. حالا هدف ما، اثبات واپاشی ذره هیگز بدون هیچ شکی است تا بر اساس آن، بتوانیم مشخصات ذره هیگز را با دقت بیشتری اندازه‌گیری کنیم. اثبات واپاشی ذره هیگز برای توضیح طول عمر کوتاه ذره هیگز، بسیار مهم است. انحراف قابل اندازه‌گیری از پیش‌بینی‌های استاندارد نظری می‌تواند نشان‌دهنده‌ی فیزیک جدید فراتر از مدل استاندارد باشد

اگرچه وجود ذره هیگز ۵۰ سال قبل از کشف آن پیش‌بینی شده بود، با این حال کشف آن توسط آزمایش‌های ATLAS و CMS در شتاب‌دهنده LHC موسسه CERN در سال ۲۰۱۲، نقطه عطفی در فیزیک بود. ذره‌ای که عمر بسیار کوتاهی دارد و درست پس از لحظه‌ای که بوجود می‌آید به ذرات دیگر واپاشی می‌کند. نرخ واپاشی ذره هیگز به ذرات مختلف را می‌توان با استفاده از چارچوب و قواعد نظری محاسبه کرد. محققان تاکنون توانسته‌اند واپاشی ذره هیگز به سایر ذرات، از جمله بوزون‌های W و Z، فوتون‌ها و لپتون‌های تاو را بطور کامل اثبات کنند، اما نتوانسته‌اند واپاشی ذره هیگز به یک جفت کوارک ته (bottom) که انتظار می‌رود با احتمال ۶۰ درصد، بیشترین نرخ را داشته باشد، مشاهده کنند. این بدان دلیل است که فرایندهای دیگری نیز وجود دارد که قابل تمیز از واپاشی ذره هیگز به کوارک‌های ته نیستند. اما حالا آنها یک مدرک جدید پیدا کرده‌اند: احتمال اینکه سیگنال‌های مشاهده شده به تنهایی از فرایندهای دیگر ایجاد شده باشد تنها ۰.۰۱۸ درصد است. ارائه این یافته‌ها یکی از نکات مهم و برجسته کنفرانس جامعه فیزیک اروپا بود  (EPS) که از تاریخ ۵ الی ۱۲ جولای سال ۲۰۱۷ در ونیز ایتالیا برگزار شد.

کارشناس ارشد نانوالکترونیک. علاقمند به کوانتوم و کیهان شناسی، کوچکترین و بزرگترین دنیای فیزیک.

گفتگو۲ دیدگاه

ارسال نظر