پژوهش تازه نشان می‌دهد جهان هولوگرافیک ، واقعیت دارد!

32

دانشمندان نخستین مدرک قوی مبنی بر اینکه جهان می‌تواند یک هولوگرام پیچیده و وسیع باشد را بدست آوردند. فیزیکدانان و اخترفیزیکدانان نظری که بی‌نظمی ها را در تابش زمینه‌ی کیهانی (پس‌تاب بیگ‌ بنگ) بررسی می‌کنند، دریافتند که در این تابش، یک شاهد بسیار قوی دال بر توضیح جهان هولوگرافیک وجود دارد، در حقیقت، یک توضیح سنتی برای این بی‌نظمی‌ها یا استفاده از نظریه‌ی تورم کیهانی وجود دارد. نتیجه این پژوهش، چند روز پیش در ژورنال معتبر Physical Review Letters منتشر شد. جالب است بدانید نویسنده اول این مقاله، یک اخترفیزیکدان جوان ایرانی به نام نیایش افشردی است که بارها مقاله‌های مهم دیگری از او را در دیپ لوک پوشش داده‌ایم. 

نظریه جهان هولوگرافیک که در دهه ۱۹۹۰ پیشنهاد شد، می‌گوید تمام اطلاعاتی که واقعیت سه بعدی ما (به اضافه یک بعد زمان) را می‌سازند، روی مرزهای یک سطح دو بعدی قرار دارد. تصور کنید هر چیزی که در این جهان سه بعدی، می‌بینید، می‌شنوید و حس می‌کنید، در حقیقت از یک میدان دو بعدی سرچشمه گرفته باشد. ایده اصلی شبیه به هولوگرام‌های عادی است که یک تصویر سه بعدی را در یک سطح دو بعدی رمزگذاری می‌کنند؛ مثل هولوگرام‌هایی که در کارت‌های اعتباری می‌بینیم. حالا تصور کنید این‌بار تمام جهان، کدگذاری شده است.

یک مثال بارز در مورد ویژگی‌های هولوگرافیکی، تماشای یک فیلم سه بعدی در سینماست. ما تصاویری را می‌بینیم که طول، عرض و از همه مهم‌تر، عمق دارند. در حالیکه همه‌ی آنها از یک صفحه دو بعدی مسطح، منشا گرفته‌اند. تفاوت چنین فیلمی با جهان سه بعدی، در این است که می‌توانیم اشیا را لمس کنیم و بنابراین از دید ما، تصاویر واقعی هستند.

در دهه‌های اخیر، پیشرفت‌های زیادی که در تلسکوپ‌ها و ابزارهای حسی اتفاق افتاده، به دانشمندان اجازه داده تا میزان زیادی از اطلاعات مخفی در امواج باقی‌مانده از نخستین لحظات انفجار بزرگ را آشکارسازی کنند. دانشمندان با استفاده از همین اطلاعات، توانستند ارتباط پیچیده‌ای را بین شبکه‌ای از ویژگی‌های موجود در داده‌ها و نظریه میدان کوانتومی، برقرار کنند. آنها دریافتند که برخی از ساده‌ترین نظریه‌های میدان کوانتومی،‌ می‌توانند تمام مشاهدات کیهان‌شناسی جهان اولیه (جهان لحظاتی پس از انفجار بزرگ) را توضیح دهند.

پروفسور اسکندرایز می‌گوید:

هولوگرافی، گام بسیار مهم و رو به جلو در دیدگاهی است که ما در مورد ساختار و خلق جهان، تصور می‌کنیم. نظریه نسبیت عام اینشتین، تقریبا هر چیزی را در مقیاس بزرگ، توضیح می‌دهد، اما وقتی می‌خواهیم ریشه‌ و مکانیسم آن را در مقیاس کوانتومی، بسنجیم، با چالش مواجه می‌شویم. دهه‌هاست که دانشمندان برای ترکیب نظریه نسببت عام اینشتین با مکانیک کوانتومی، تلاش می‌کنند. برخی از محققان، معتقدند که نظریه جهان هولوگرافیک می‌تواند این دو نظریه را با هم آشتی دهد. من امیدوارم، پژوهش ما بتواند یک گام به این مهم،‌ نزدیک‌تر شود.

دانشمندان امیدوارند این پژوهش بتواند درهای تازه‌ای به روی درک جهان اولیه و چگونگی ترکیب فضا و زمان باز کند.

دانلود مقاله اصلی به صورت PDF

زاده‌ی اردیبهشت ۶۹، دانشجوی دکترای شیمی کوانتوم محاسباتی در دانشگاه شهید بهشتی، سردبیر دیپ لوک، طراح وب،گرافیک و موشن. مشتاق دیدن، فهمیدن و کشف‌ کردن رازهای شگفت‌انگیز هستی، به ویژه‌ دنیای اتم‌های سرکش.

گفتگو۳۲ دیدگاه

  1. با سلام بر خانم ریاحی گرامی
    از سایت خوبتان تشکر میکنم. اما نکته ی مهمی در این خبر «جهان هولوگرافیک وجود دارد» به نظرم می رسد که مایلم با شما در میان بگذارم. خودتان می دانید که به تازگی بسیار معمول شده که نظریاتی غیرعلمی، شبه عرفانی، فلسفی، … با استفاده از عبارتهای علمی بیان شود. به این ترتیب خوانندگان به صورت غیرمستقیم دچار این تصور می شوند که این نظریات بر مبنای شواهد علمی تأیید شده است. نظریه ی «جهان هولوگرافیک» هم یکی از قبیل نظریات است.
    تا آنجا که اطلاعات من اجازه می دهد می توانم بگویم آن چه در فیزیک به نظریه هولوگرافیک معروف است، نظریه ای است راجع به میدان کوانتومی بدون گرانش که یک بعد کمتر از مدل استاندارد دارد. اما این اصطلاح در بین خوانندگان (دست کم ایرانی) بیشتر با کتاب «جهان هولوگرافیک» ترجمه آقای مهرجویی پیوند خورده است، که کتابی غیرتخصصی و شاید هم شبه علمی محسوب شود. کتابی که حتی خود نویسنده آن هم به غیرعلمی بودن اذعان دارد و بیشتر آن را نظری فلسفی می داند.
    فکر نمی کنید عنوان مقاله شما ممکن است موجب تأیید ضمنی این قبیل نظرهای شبه علمی گردد؟

    • مازیار عزیز از اظهار لطفتون و اینکه نظرتون رو به اشتراک گذاشتید، سپاسگزارم. در مورد مفاهیم شبه علمی و حتی کاملا غیرعلمی زیادی که اخیرا در رابطه با نظریه کوانتوم مطرح شده، کاملا با شما موافقم، همونطور که بارها در پاسخ به کامنت‌های دوستان در پست‌های دیگه هم، این مسئله رو مطرح کردم. در مورد جهان هولوگرافیک، ممکنه به قول شما کتاب آقای مهرجویی، این تصور غلط رو به ما القا کنه، اما نظریه کیهان شناسی هولوگرافی، یک نظریه کاملا علمی هست که بنیان‌های ریاضی داره (همون طور که در مقاله اصلی که در انتهای پست هم گذاشتم دقیقا توضیح داده میشه). بنابراین به نظر من چیزی که اینجا مهمه، به کار بردن یه عبارت خاص نیست، بلکه تعبیر و تفسیر درست اون هست، این دقیقا چیزیه که در مورد تمام موضوعات شبه علمی مفاهیم کوانتومی صدق میکنه: یعنی تفسیر اشتباه!

  2. با سلام وخسته نباشید
    خانم دکتر یه سوال پیش می اید که ایاکتاب آقای مایکل تالبوت مواردی که گفته است صحت دارد ویا شما به دیگران پیشنهاد خواندن ان را میدهید
    متشکرم وسپاسگزارم

      • سلام خانم ریاحی
        نظر شما در مورد جهان شبیه سازی شده و اینکه به قول ایلان ماسک ما در یک جهان شبیه سازی شده کامپیوتری زندگی میکنیم که هم خود ما هم جهان ما ساخته و شبیه سازی شده توسط تمدنی فوق پیشرفته است چیست؟
        لازم به ذکر است این نظریه در سال ۲۰۰۳ توسط استاد دانشگاه آکسفورد فیلسوف شناخته شده سوئدی نیک بوستروم مطرح شد و در جمع دانشمندان و فیزیکدانان طرفداران بسیاری یافت که یکی از آنها ایلان ماسک مالک تسلا موتور و شرکت اسپیس ایکس است که گفته امکان اینکه ما در یک جهان شبیه سازی نشده باشیم یک در میلیارد است!!!

        • ایلان ماسک همیشه به مطرح کردن ایده‌های جسورانه‌ و متهورانه مشهوره، مثل همین ایده‌اش در مورد کارگذاشتن تراشه در مغز انسان‌ها برای دسترسی به اینترنت و تست اولیه چند روز پیش آن روی یک خوک. با این حال ایده شبیه‌سازی بودن جهان، منحصر به او نیست. در این رابطه توصیه می‌کنم کتابی که سال گذشته در این مورد منتشر شد رو اینجا مطالعه کنید.

  3. با سلام,خیلی خوشحال شدم که خانمی

    را میبینم که ایرانی است وصاحب انذیشه,این نظریه

    جهانهای هولوگرامی را دکتر محمد علی طاهری,

    بنیانگذار عرفان حلقه هم گفته ومبحث خیلی جالبی هست,پیشنهاد میکنم مطالعه کنید

    • فریبرز کاوه

      درود بر شما.
      نظریه هولوگرافیک در مورد مکانیزم حافظه مغز نیز مطرح می‌شود که بر خلاف نظریه کوانتیک حافظه، آن‌را یک‌پارچه می‌داند. این نظریه تا حدودی می‌تواند پاسخ‌گوی درهم‌تنیدگی و همدوسی عناصر حافظه باشد. در عین حال، نظریه حافظه ستونی میانجی‌گر این دو نطریه است.

  4. سلام
    خانم ریاحی من یک کتاب از آرتور شوپنهاور خوندم به نام ریشه چهارگان اصل دلیل کافی که تقریبا همین مطالب را به گونه ای دیگه توضیح داده.

  5. البته این کتاب فلسفی هست.من خودم فلسفه مطالعه می کنم.وقتی یه آشنایی با کیهان شناسی هولوگرافیک پیدا کردم دیدم به این بحث خیلی شباهت داره.
    یه قسمت از کتابش این مطلب هست:
    ((کاسپار هاوزار در شرح مفصلی از تجربه خودش در این خصوص می گوید که هر گاه از پنجره به اشیای بیرون ،مثل خیابان و باغچه و غیره نگاه می کرده به نظرش می رسیده که پرده ای جلوی جلوی چشمانش قرار دارد و مملو از انواع رنگهای به هم آمیخته است.او در ادامه می گوید که تنها بعد از مدتی و در خلال پیاده رویهایش در بیرون از خانه سرانجام پرده ناپدید شده و وی همه چیز را با با ابعاد معمولی مشاهده کرده.
    اشخاص نابینایی که سال ها بعد و با عمل جراحی بیناییشان را به دست می آورند گاه خیال می کنند که همه اجسام چشمان ایشان را لمس می کندو در نزدیکیشان قرار دارد به نحوی که می ترسند به آن برخورد کنند.این افراد گاهی به سمت ماه خیز برمی دارند و فکر می کنند می توانند آن را با دست بگیرند.چون ایده ها به واسطه تامل برحس به دست می آید.))

  6. خانم ریاحی عزیز، شما و امثال شما در این کشور مایه افتخار هستید، در امپراطوری تاریکی مانند خورشید میدرخشید،پاینده و فعال باشید،امید آنکه بشر از بیماری جهالت و حماقت نجات پیدا کند.خدا نگهدار.

  7. یا سلام و سپاس از زحمات تان، اگر این نظریات قویا اثبات گردند، یعنی انعکاس جهان سه بعدی ما از یک جهان یا تصویر دو بعدی… این نیز امکان پذیر خواهد بود که جهان دوبعدی از تک بعدی و جهان تک بعدی از یک نقطه و نقطه از هیچ بوجود آمده باشد….
    هیچی که خود مملو از قوانین و شعور پایه این خلقت باشد…
    ممنونم

  8. سید اسماعیل نعمت الهی

    خانم ریاحی افتخارسرزمین خوبمان ایران وایرانی

    من به تازگی باجهان هستی وهلوگرافیک وتصورذهن آشنایی پیداکردم ولی دروجودم حسش میکنم .قبل ازشناخت هلوگرافیک ومعنای آن یه حس همیشه نسبت به جهان واتفاقات عجیب وغریب اطراف داشتم

    انشاله که بزرگانی چون شماوامثال شماباتلاش وکوشش خودتون ودستیابی به مسایل پیچیده ودراختیارگذاشتن دانش خودبتوانید برای هم نوعان خودمفید باشین
    موفق وموید باشین

  9. حمید رضا احمد نژاد

    سلام ،من ازنظریه کوانتومی در مدیریت وفلسفه مربوطه ،به جهان هلوگرافیک اومدم .به دنبال تصویر سازی مهارت هایی هستم که در آینده انسان ها وسازمان ها وآموزش وتعلیم وتربیت به آنها نیاز دارد. البته علاقه مند به فیزیک وشیمی نیز هم هستم.مطالب خوبی بود.اگه مواردی یا نکته ای در این خصوص به نظرتان می رسد دریغ نفرمایید.درود بر شما ،شاد وسلامت باشید.

  10. فریبرز کاوه

    درود بر شما.
    نظریه هولوگرافیک در مورد مکانیزم حافظه مغز نیز مطرح می‌شود که بر خلاف نظریه کوانتیک حافظه، آن‌را یک‌پارچه می‌داند. این نظریه تا حدودی می‌تواند پاسخ‌گوی درهم‌تنیدگی و همدوسی عناصر حافظه باشد. در عین حال، نظریه حافظه ستونی میانجی‌گر این دو نطریه است.

  11. سلام . خیلی خیلی مفید بود من با اینکه ۱۳سالمه ولی خیلی به دنیای کوانتوم و فیزیک اپتیک علاقه دارم و این مطلب برام خیلی جالب بود . خیلییی ممنون

  12. حهان هولوگرافیک بیشترش عرفانیه .. به همین دلیل نباید فوری جبهه گیری کنیم و رد کنیم و بحث تمام علمی نیست .. خود نویسنده هم داخل کتاب توضیح میده .. در واقع یک افق دید علمی تر به دید عرفانی قدیم به دنیا میده .. ما عادت کردیم تفسیر های عرفانی دو هزار سال پیش رو با همان سطح علمی تفسیر کنندگان اون زمان قبول کنیم در صورتی در هر این زمان دایره و لغت و مفاهیم گسترده تری وجود داره .. فیزیک هم به انتها نرسیده .. متافیزیک افق هایی ترسیم میکنه برای این که فیزیک شاید بتونه به اون افق در اینده برسه و تمام علم در دنیا علم فیزیک نیست .. که هر چیزی رو بخوایم با فیزیک سنجش کنیم .. مثلا انسانیت رو

ارسال نظر