رمزنگاری کوانتومی چگونه هکران را ناامید می‌کند؟

0

رمزنگاری پیچیده، از حساب‌های بانکی و هویت ما در برابر جعل شدن محافظت می‌کند و ما را قادر می‌سازد تا به راحتی و بدون ترک اتاقمان با خیال راحت به خرید و فروش آنلاین بپردازیم، اما معرفی بالقوه‌ی رایانه‌های کوانتومی بسیار قدرتمند، علی‌رغم تمام مزایا و منافعی که عایدمان می‌سازد، اطلاعات شخصی ما را در معرض حمله‌ی مستقیم، آسیب‌پذیر می‌کند. رمزنگاری کوانتومی چگونه می‌تواند در برابر این خطر بالقوه کارگشا باشد؟ جواب این سوال در مقاله‌ای نهفته است که در مجله Nature Communications منتشر شد. با دیپ لوک همراه باشید…

پژوهشگران آزمایشگاه‌های فناوری مهندسی کوانتومی (QETLabs) در دانشگاه بریستول انگلستان، مدارهای ریزتراشه‌ی کوچکی ایجاد کرده‌اند که از ویژگی‌های عجیب و غریب دنیای کوانتومی بهره برده و بر مبنای قوانین فیزیک کوانتومی، سطح امنیت را افزایش می‌دهند. این قطعات با استفاده از ویژگی‌های کوانتومی درهم‌تنیدگی، برهم‌نهی و تصادفی‌ بودن ذاتی که منحصرا با رفتار کوانتومی ایجاد می‌شوند، کلیدهای رمزنگاری کوانتومی را توزیع می‌کنند. پروفسور مارک تامپسون، سرپرست این پژوهش می‌گوید:

سیستمی که ما ایجاد کردیم، امکان مبادله اطلاعات با استفاده از فوتون‌های منفرد نور در یک حالت کوانتومی را به وجود می‌آورد. اگر هکری این انتقال را هک نماید، حالت شکننده کوانتومی دچار فروپاشی می‌شود و سیستم فورا انتقال را خاتمه داده و حضور هکر را به شما هشدار می‌دهد.

رمزنگاری کوانتومی
پردازش سیلیکونی: توزیع کلید کوانتومی بین تراشه‌های سیلیکونی (رمزنگاری کوانتومی)

دانشمندان در این پژوهش، با استفاده از مدارهای ریزتراشه‌ای که تنها چند میلی‌متر هستند، نخستین سیستم ارتباطی کوانتومی امن تراشه به تراشه را ساخته‌اند. در این همکاری بین‌المللی دانشمندان دانشگاه بریستول، گلاسکو و NiCT ژاپن برای ساخت دستگاه خود، همانند الگوی سیلیکونی اینتل در ساخت آخرین واحدهای پردازش مرکزی (CPUs)، از تراشه‌های نیمه‌هادی تجاری استفاده کردند. این قطعات مینیاتوری برای رمزگذاری اطلاعات، به جای استفاده از برق، از نور در سطح تک فوتون استفاده می‌کنند که باعث ایجاد کلیدهای رمزنگاری با طول عمر نامحدود می‌شود. نویسنده اول این مقاله، فیلیپ سیبسون می‌گوید:

پژوهش ما راه را برای کاربردهای بسیاری که تاکنون غیرعملی بودند، باز می‌کند. این فناوری برای دستگاه‌های در ابعاد دست، کوچک‌سازی شده، از طرفی کارکرد شبکه‌های مخابراتی را ارتقا بخشیده و عملی کردن آن در خانه‌ها، مقرون‌به‌صرفه است.

رمزنگاری کوانتومی
کانال‌های برپایه‌ی تراشه: عبوردهنده ایندیم فسفید

دانشگاه بریستول به توسعه این فناوری ادامه داده و دست به طراحی جدیدی زده که شرح آن در مجله Optica، منتشر شده است. در حالیکه اولین دستگاه‌ها، روش ساخت پیچیده‌تر و گران‌تری را به کار می‌گرفتند، دستگاه‌های نسل بعدی با سیلیکون‌های استاندارد ساخته می‌شوند که راه را برای یکپارچه‌سازی مستقیم با مدارهای الکترونیک هموار می‌کنند. در آینده این فناوری در دستگاه‌های الکتریکی امروزی مانند لپ‌تاپ‌ها و گوشی‌های استفاده خواهد شد. تحقق این سیستم‌های ارتباطی فوق‌العاده امن رمزنگاری کوانتومی ،‌ کار را برای هکرها، بسیار سخت خواهد کرد.

[gview file=”http://www.deeplook.ir/wp-content/uploads/2017/03/optica-4-2-172.pdf” profile=”3″ save=”1″]

متولد بهمن 68، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد شیمی فیزیک از دانشگاه صنعتی شریف با پایان نامه "درباره ارتباط ذهن و ماده از دیدگاه نظریه کوانتومی". علاقمند به مباحث بنیادی در حوزه فیزیک و شیمی، علوم شناختی، فلسفه ذهن و فیزیک و دوستدار فرهنگ و ادبیات ایران

ارسال نظر